Despre proiectul Din inima Sătmarului


Beneficiari:

GAL coordonator- Asociaţia Grup de Acţiune Locală Sud-Vest Satu Mare

- lider de parteneriat –

Partener 1- Asociația de Dezvoltare Microregională a Comunităților din Zona Sătmarului

Partener 2- Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

Proiect finanțat prin PNDR 2014-2020

submăsura 19.3  „pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală” - componenta b „implementarea activităților de cooperare ale grupurilor de acțiune locală selectate”

Proiectul ”Din Inima Sătmarului” – marcă locală colectivă cu protejare naţională. Calitate, originalitate și creativitate în procesarea fructelor locale propune inițierea unei cooperări ce vizează un număr de două domenii de acțiune menite să îmbunătățească Strategia de Dezvoltare Locală a Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) partenere:

1. Practici, procese, tehnologii noi, promovarea unor produse;

2. Crearea de lanțuri scurte alimentare și a piețelor locale inclusiv și în domeniul neagricol

Alegerea acestor domenii de activitate s-a efectuat în corelare cu necesitățile teritoriului în ceea ce privește nevoia de dezvoltare a fermierilor mici și mijlocii din domeniul pomicol.

1. În cadrul domeniului  ”Practici, procese, tehnologii noi, promovarea unor produse” sprijinul vizează inițierea unei cooperări în vederea creării de plus valoare a produselor primare de fructe autohtone din mediul rural prin procesarea acestora, folosind procese și tehnologii noi și asigurarea promovării acestor produse procesate, dând astfel posibilitatea fermierilor să se facă cunoscuți atât prin modalitatea originală/tehnologia/procesul de procesare cât și prin originalitatea produsului procesat - Înființarea manufacturii comunitare de procesare fructe;

2. În cadrul domeniului ”Crearea de lanțuri scurte alimentare și a piețelor locale inclusiv și în domeniul neagricole”   vizează inițierea unei cooperări în vederea creării unui sistem de valorificare superioară a acestor produse procesate.

Scopul proiectului:

Sprijinirea pomicultorilor din GAL-urile partenere prin extinderea perspectivelor economice locale, în vederea atragerii de cunoștințe noi, oferind o valoare adăugată prin intensificarea unor practici, procese, tehnologii noi, promovare, creare de lanțuri scurte alimentare.

Obiectivele proiectului: Dezvoltarea economiei locale a teritoriilor GAL-urilor partenere prin:

1. Sprijinirea a 40 fermieri mici din sectorul pomicol, oferindu-le posibilitatea procesării şi comercializării produselor proprii

2. Înființarea mărcii locale ”Din Inima Sătmarului/ Szatmár szívéből”

3. Dobândirea de cunoștințe în comercializarea și promovarea produsului local „Din Inima Sătmarului/ Szatmár szívéből”

În acelaş timp proiectul de cooperare va avea ca și valoare adăugată experienţa căpătată de membri parteneriatelor în cadrul activităților desfășurate în comun, precum și promovarea produselor locale specifice fiecărui teritoriu acoperit de GAL-urile partenere.

Necesitatea și oportunitatea realizării proiectului

Agricultura este determinantă în economia teritoriului vizat, având în vedere faptul că populaţia lucrează în această ramură fie ca activitate principală, fie în scopul asigurării unui venit suplimentar. Suprafeţe agricole importante sunt destinate culturilor de legume proaspete şi fructe. Datele statistice legate de stadiul actual de dezvoltare a agriculturii, precum și de trendurile sesizate confirmă necesitatea unor intervenții care să dezvolte competitivitatea fermelor prin facilitarea accesului la piață și prin modernizarea practicilor de producție pentru o eficiență mai bună.

Puncte slabe identificate prin strategia Grupurilor de Acțiune Locală partenere:

  • Număr mare de exploataţii agricole mici, de subzistenţă
  • Absenţa în mediul rural a activităţilor de procesare a produselor agricole primare
  • Lipsa infrastructurii pentru pieţe locale
  • Valorificarea produselor agricole primare la prețuri impuse de către comercianții en-gros-uri (prețuri foarte mici)
  • Capacității financiare limitate ale micilor fermieri pentru a investi în unităţi de procesare proprii.

Prin proiect sunt sprijiniţi fermierii mici și mijlocii din sectorul pomicol de pe teritoriul GAL-urilor partenere, oferindu-le posibilitatea procesării şi comercializării produselor proprii.

Fluxul activităţilor permit:

  • Înființarea unei manufacturi comunitare pentru deservirea fermierilor pomicoli din GAL-urile partenere;
  • Procesarea materiei prime din producția proprie a fermierilor selectaţi din cele două GAL-uri din România.
  •   Obținerea produsului finit prin procesarea produselor la manufactura comunitară, cu utilajele achiziţionate prin proiect și utilajele deținute de către Asociația Grup de Acțiune Locală Sud-Vest Satu Mare, se obţine produsul finit: gemul și sucul natural de diverse sortimente cu marcă locală înregistrată ”Din inima Sătmarului/ Szatmár szívéből”. Produsele sunt ambalate, etichetate și pregătite pentru comercializare.
  • Returnarea produsului finit către fermier care  achită pentru serviciile prestate o sumă care acoperă strict cheltuielile curente cu procesarea. Prin procesare nu se urmăreşte realizare de profit, ci doar acoperirea cheltuielilor de funcţionare.
  • Sprijinirea fermierului în procesul de comercializare. Aceste activități  constau în:
  • Expunerea produselor pe rafturile personalizate, amplasate în unităţile comerciale identificate prin acţiunile proiectului
  • Prin participarea la Festivalurile organizate pe teritoriul GAL-urilor partenere
  • Prin materiale de promovare
  • Prin instruiri în domeniul pomiculturii bio, a procesării de bază și comercializării produsului finit
  • Prin participarea la târguri şi expoziţii